Simon de Waard

Het werk van De Waard beslaat ruim tien films over de Nederlandse natuur, ruim twintig films en 3.500 dia’s over Europese landen, gevoegd bij nog eens honderden foto’s. Verder heeft De Waard een mooi oeuvre van artikelen in natuurtijdschriften achtergelaten dat niet zo zeer opvalt door de kwantiteit maar vooral door de fijnzinnige beschrijvingen. En dan zijn er tot slot nog eens de tegen de honderd artikelen in kranten waarmee De Waard zijn liefde voor vogels en natuur op een groot publiek probeerde over te brengen. En door de aard van de natuurhistorische onderwerpen geven de films over de Nederlandse onderwerpen inmiddels een beeld van Nederland dat er al lang niet meer is.

Publicaties

Een overzicht van zijn artikelen in (natuur)tijdschriften en, voor zover bekend, in dagbladen.

—  Schrijfwerk van De Waard in natuurtijdschriften

—  Schrijfwerk van De Waard in dagbladen en andere periodieken

Foto's

Er zijn weinig Nederlandse natuurfoto's van de hand van De Waard bewaard gebleven. Het Nederlands Fotomuseum Rotterdam heeft een kleine collectie waarvan het merendeel betrekking heeft op buitenlandse onderwerpen. Het museum Volkenkunde heeft in het depot een collectie van ca. 3.500 dia's. Dit zijn grotendeels dia's van de buitenlandse reizen van De Waard. Ongeveer 10% van deze collectie zijn privé-opnamen. De zoon van Simon de Waard, Hans de Waard, heeft een bescheiden collectie foto's waarop De Waard zelf staat.

— Foto's van De Waard

Fiilms

Het filmische werk valt in twee delen uiteen. Het vroege werk heeft Nederlandse natuur als onderwerp. Het zijn films uit de jaren veertig, begin jaren vijftig. Het latere werk betreft de films die De Waard maakte tijdens zijn buitenlandse reizen. Dit beslaat de periode van de eerste helft van de jaren vijtig tot en met de eerste helft van de jaren zeventig.

— Films van Nederlandse onderwerpen

— Films van buitenlandse onderwerpen

 

Simon