NIEUWS

 

Peter Bulthuis overleden

Peter BulthuisOp 15 augustus 2020 is schrijver-dichter Peter Bulthuis, jaargang 1941, in Rotterdam overleden. Peter was een begrip in Rotterdam, vooral vanwege zijn vele publicaties en zijn betrokkenheid bij de kunstwereld in die stad. Zijn relatie met Simon de Waard - en de reden dat hij op deze website wordt genoemd - is echter van een ander soort. Simon de Waard woonde in de Rochussenstraat 199A op de tweede en derde verdieping. Peter Bulthuis (en zijn vrouw) woonden daaronder, 199B. Op 11 februari 2005 brachten Gerard Ouweneel en ik een bezoek aan Henk de Wolde. Gerard was na lang zoeken en telefoneren opnieuw met Henk in contact gekomen. De Wolde zou, zo ging het verhaal, nog een origineel en volledig exemplaar van de film van Simon de Waard over De Beer in bezit hebben. Ik was destijds nog steeds bezig met zijn onderzoek voor het boek over natuurmonument De Beer. In dit onderzoek naar de geschiedenis van natuurmonument De Beer vormde Simon de Waard maar een zijdelings aspect. Niettemin meende ik dat enige informatie van een man die Simon de Waard nog persoonlijk had gekend, mogelijk een welkome aanvulling zou kunnen zijn. De Wolde bleek, naast dat hij vele verhalen over De Waard kon vertellen, in het bezit van een onvermoede verzameling dia’s, films en andere objecten uit de collectie van De Waard. Maar dat was niet het enige: ook Peter Bulthuis bleek aanwezig. Hij stelde zich voor als buurman van Simon de Waard.

Het werd een legendarische middag die later door Gerard Ouweneel een aantal malen in publicaties bijzonder beeldend is beschreven. Veel tijd besteedde ik die middag aan een gesprek met Peter. Het bleek een bijzonder erudiete man die zijn verhalen op een geweldig humoristische manier kon brengen. Gaandeweg bleek dat hij Simon en diens vrouw Maria-Louise - over wie hij met grote waardering sprak - goed had gekend. Ik heb na deze ontmoeting altijd contact met Peter gehouden. Het had diverse malen mooie ideeën voor het tijdschrift Voortschijdende Inzichten. Sinds hij in zorgcentrum Atrium zat, hadden we alleen nog telefonsich contact. Een paar weken voor zijn dood heb ik hem nog een brief geschreven. Daar kwam geen antwoord op. Nu begrijp ik waarom, want hij lag in het ziekenhuis. Uit de berichtgeving blijkt dat hij in het zorgcentrum is overleden.

Op 22 augustus 2020 stond in het NRC een overlijdensbericht (zie onder). De crematie van Peter heeft in besloten kring plaatsgevonden.

 

Peter Bulthuis

Peter Bulthuis in 2016 in boekhandel Van Gennep aan de Oude Binnenweg in Rotterdam.
Foto (uitsnede) Wim de Boek betrokken van Rotterdam Vandaag & Morgen

Overlijdensbericht Peter Bulthuis

Overlijdensbericht van Peter Bulthuis in de NRC van zaterdag 22 augustus 2020.

Peter Bulthuis

In de header een vooraanzicht een deel van de panden aan de Rochussenstraat in Rotterdam. Links van het midden met de groene deuren de panden Rochussenstraat 199A (linker deur van de twee, opgang naar 2de en 3de verdieping) en 199B (rechter deur, toegang naar beletage en sousterrain). Hier een detailfoto. Op 199A woonde Simon de Waard; op 199B Peter Bulthuis. Foto Google maps.

Foto bij het begin van artikel Wim de Boek [fragment].

 

Simon