Het boek over Simon de Waard

De Rotterdammer Simon de Waard (1905-1986) is bekend geworden als publicist, fotograaf, cineast en beroepsreiziger. Met zijn dood was een eind gekomen aan een bijzonder leven en zijn dood markeerde ook in aantal opzichten een einde. Hij was al voor de Tweede Wereldoorlog begonnen met vogelfotografie en -films Hij had - naar de huidige maatstaven - de grote vogelrijkdom aan het eind van de jaren veertig in Nederland vastgelegd op foto en film. In de jaren vijftig en zestig verzette hij de bakens en voorzag in zijn levensonderhoud met vertoningen van films en dia's over Europese landen voor een groot publiek. Toen De Waard in 1986 overleed, was dit allemaal voorgoed verleden tijd.

Het boek 'Simon de Waard. Leven en werk van de Rotterdamse cineast en fotograaf' beschrijft het leven van De Waard waarin hij zich geleidelijk ontwikkelde van vogelman tot schrijver, filmer, fotograaf en begenadigd causeur. Begonnen als chroniquer van de Nederlandse natuur, met bijzonder aandacht voor het natuurmonument de Beer, verbreedde De Waard zijn werkterrein naar Europa, werd beroepsreiziger werd en gaf lezingen met dia's en films. Tot slot komt de ondergang van het vak van De Waard aan de orde. Bijlagen in het boek geeft een overzicht van het werk van De Waard op het gebied van film, fotografie en artikelen.

 

In OVT aandacht voor het boek

In de OVT-uitzending van 31 juli 2011 vond een kort gesprek over het boek plaats.
Het boek stond toen op het punt om te verschijnen.

 

Recensie van het boek

Gerard Ouweneel schreef in 'Het Vogeljaar' een korte recensie van het boek.
Zie G. Ouweneel, Simon de Waard — Leven en werk van de Rotterdamse cineast en fotograaf, Het Vogeljaar 61 (2), 86, 2013. pdf

 

— Zie ook: Over de merkwaardige achtergrond die leidde tot het boek

 

Simon